Församlingar i Stockholm, Jönköping och Borås

Rumänska ortodoxa församlingar i Stockholm

I Stockholm finns det tre rumänsk-ortodoxa församlingar.

Församlingen i Handen

Församlingen i Handen träffas i Svenska kyrkans lokaler i Spånga på Degerbygränd 24. Församlingen har tre präster: fader Ioan Ruja, fader Florin Bălan och fader Salvatore Cajozzo.

Församlingen i Vasastan

Församlingen i Vasastan håller till i kapellet eller lillkyrkan som tillhör S:t Matteus kyrka, vilken tillhör Svenska kyrkan, och leds av fader Toader Doroftei. Matteus lillkyrka finns på Vanadisvägen 35 i Stockholms innerstad.

Församlingen i Bredäng-Huddinge

Församlingen i Bredäng-Huddinge leds av fader Gheorghe Borca, och håller till i Flemingsbergs kyrka i Huddinge kommun. Adressen dit är Diagnosväen 14-16.

Sedan det tidiga 2000-talet har bygget av en så kallad stavkyrka, en traditionell kyrka i trä, och intilliggande församlingslokaler varit på gång. Efter många turer fram och tillbaka är det dock fortfarande ovisst om bygget kommer att bli av, trots att det första spadtaget togs redan 2013.

Rumänska ortodoxa församlingen i Borås

Rumänska ortodoxa församlingen i Borås lånar S:ta Brigitta Kapell på Götagatan 2 i Borås av Svenska kyrkan. Fader Alin Iosif är församlingens präst.

Rumänska ortodoxa församlingen i Jönköping

Rumänska ortodoxa församlingen i Jönköping håller till i en den gamla Ceciliakyrkan i Jönköping. Innan köpet och renoveringen av kyrkan hyrde man lokaler av Svenska kyrkan. Invigningen av den nu ortodoxa Ceciliakyrkan ägde rum i februari 2016, och kyrkan blev då den första Rumänska ortodoxa kyrkan i Jönköpings historia. Kyrkan, som är belägen på Ebba Ramsays väg 31, är en vit tegelkyrka som byggdes i slutet av 1800-talet.

Församlingen i Jönköping har funnits i staden sedan 70-talet, men det var först 2009 som man började ha gudstjänster med regelbundenhet. Församlingen hade år 2016 omkring 400 medlemmar, men fader Ovidiu-Teodor Băncilă som är präst i församlingen uppskattade då att det fanns omkring 1000 personer i området kring Jönköping som tillhör den Rumänska ortodoxa kyrkan.