Bröllop i Rumänska ortodoxa kyrkan

Vigseln

Den rumänsk-ortodoxa vigselceremonin är full av symbolism för det kommande äktenskapliga livet och guds helighet. Brudparet leds genom ceremonin av prästen och deras nași, ett gift par som kommer att ha en viktig roll i parets fortsatta liv tillsammans i form av rådgivare och mentorer i äktenskapliga frågor. Parets Nași är delaktiga i vigselceremonin och sitter vid samma bort som brudparet på den efterföljande festen. Många av ritualerna under vigselceremonin utförs tre gånger, som en symbol för treenigheten.

Tända ljus och symboliska kronor

Under vigselceremonin i kyrkan läser prästen ur Bibeln och sjunger böner. På varsin sida av brudparet står parets nași, kvinnan bredvid bruden och mannen bredvid brudgummen. Parets nași håller varsitt tänt ljus, mellan 70 och 130 cm långt och dekorerat med blommor, med hjälp av en brudtärna och en marskalk. När det är dags för paret att byta ringar placerar prästen de respektive ringarna på parets fingrar med hjälp av deras nași.

Vid vigselceremonins början placerar prästen kronor gjorda av blommor eller metall på brudparets huvuden. Kronorna symboliserar dels parets nya ansvar och auktoritet som ett gift par, men är också en symbol för martyrskapet och representerar den törnekrona Jesus Kristus bar när han dog på korset för människans synder. Detta påminner brudparet om att äktenskap innebär stora uppoffringar.

Honung, vin och enade händer

Under ceremonin ger prästen brudparet tre bitar var av en honungskaka, vilket följs av vin. Denna rit representerar det fruktsamma liv som brudparet kommer att ha tillsammans.

När vigselceremonin närmar sig sitt slut binder prästen samman parets händer med ett band, som en påminnelse för paret att de i guds ögon nu är enade och att de från och med nu kommer att dela både glädje och sorg med varandra för resten av sina liv. Avslutningsvis leder prästen tillsammans med parets nași brudparet runt altaret tre gånger. Denna tradition symboliserar brudparets äktenskapliga åtagande och den heliga treenigheten.